WAT IS SHIATSU

Shiatsu activeert de zelf genezende werking van ons lichaam en bevordert de gezondheid. Het is een Japanse manuele therapie met als doel lichaam en geest in balans te brengen door het herstellen van de natuurlijke energiestroom in het lichaam. De levensenergie (Qi) stroomt via de energiebanen (meridianen) door ons lichaam.

 

Je kunt de energiestroom vergelijken met een rivier. Wanneer daar een dam of versperring in ontstaat veranderd dit de stroom van de rivier. Het hectisch dagelijks leven, emotionele gebeurtenissen, overbelasting, verkeerde voeding, er zijn tal van oorzaken die de gezonde energiestroom uit balans brengen. Zo ontstaan blokkades en de energiestroom stagneert of wordt uitgeput. Dit kan vermoeidheid en allerlei klachten zowel fysiek als mentaal tot gevolg hebben.  

 

In de behandeling zoek ik naar plaatsen waar de energie niet goed doorstroomt. Door strekkingen en rotaties en door druk uit te oefenen op specifieke acupunctuurpunten met mijn duimen en handen kan de natuurlijke lichaamsenergie zich herstellen. Je gaat je daardoor beter in balans voelen waardoor je uiteindelijk meer energie krijgt en klachten verminderen.

 

Shiatsu-therapie kan helpen bij preventie en behandeling van vele klachten, waaronder stress gerelateerde klachten, burn-out, vermoeidheid, slapeloosheid. 

Bij hormonale klachten zoals PMS en overgangsklachten maar ook verlichting van pijnklachten bij Bechterew, fibromyalgie en pijnklachten van bijvoorbeeld de rug, nek en schouders. En zeker ook bij emotionele klachten kan Shiatsu van grote waarde zijn. Zoals niet lekker in je vel zitten of bij grote emotionele processen. Denk aan ingrijpende veranderingen in het leven; een scheiding, verlies, rouw, jezelf terugvinden na een intensief ziekenhuis traject etc.   

 

Het bevordert de vitaliteit, verlicht vermoeidheid en is erg ontspannend om te ondergaan. Shiatsu stimuleert de natuurlijke zelfhelende kracht van het lichaam waardoor het een sterke preventieve werking heeft. 

Wat is shiatsu